Stress

Stress is een vorm van spanning. Om optimaal te kunnen functioneren hebben we een bepaalde mate van spanning nodig. Positieve stress is bijvoorbeeld de spanning en opwinding die je voelt voordat je op vakantie gaat, of voor een wedstrijd. De spanning is tijdelijk en verdwijnt weer, waarna je tot rust komt. Negatieve stress wordt ervaren als de spanning gekoppeld is aan een nare gebeurtenis.

Bij langdurige stress is de balans tussen draagkracht en draaglast verstoord en kunnen stressklachten ontstaan. Zoals bij een elastiek dat teveel wordt uitgerekt, gaat de rek eruit. Mensen met stressklachten hebben last van lichamelijke en psychische symptomen zoals piekeren, onrust, irritatie en haast. Als stress lange tijd aanhoudt, kunnen mensen overspannen worden en burn-out raken. Ze krijgen last van extreme vermoeidheid en voelen zich niet meer in staat om te functioneren.

De mate en duur van stress die iemand aankan, is per persoon en per situatie verschillend. Teveel stress heeft een negatieve invloed op alle lagen van het bestaan: lichaam, gevoel, gedachten, relaties en functioneren.